Griepepidemie


Er heerst officieel een griepepidemie! En behalve griep (influenza) heersen er momenteel ook nog andere verkoudheidsvirussen.


Hoesten komt bijna altijd door een virus. Hier helpen geen medicijnen tegen. Ouderwets een dropje of zuurtje om de keel te smeren en uitzieken maar.


Pijn of koorts? Dan helpt paracetamol echt het allerbeste! Je mag vier keer per dag twee paracetamol van 500mg tegelijk nemen.


Patiënten vragen vaak om “een kuurtje”. Hiermee wordt antibiotica bedoeld. Antibiotica maken bacteriën kapot. We geven dus alleen “een kuurtje” als we denken aan een bacteriële infectie. Een bacteriële infectie maakt mensen vaak zieker dan een virale infectie. Ook meten we in het bloed dan vaak hoge ontstekingswaarden.


Heel vaak heeft u dus geen dokter nodig en is het echt, hoe lastig ook, een kwestie van uitzieken. Wij kunnen er niet voor zorgen dat klachten sneller over gaan.


Wanneer is het verstandig om te bellen?
- je bent kortademig terwijl je rustig zit/ligt
- je piept of bromt bij het ademen
- je hebt koorts
- je hoest bloed op
- je bent bekend met een verminderde afweer


Onze assistentes vragen alle klachten goed uit. Daarna geven ze u advies, of er wordt met een dokter overlegd, of u krijgt een afspraak/huisbezoek.


Beterschap allen!

 


Zie ook:
- www.thuisarts.nl en zoek op hoesten of griep
- www.moetiknaardedokter.nl